Care sunt actele necesare la înscriere ?
Actele necesare înscrierii la curs sunt:
- copie CI
- copie certificat naştere
- copie certificat căsătorie (dacă este cazul)
- copia ultimei diplome de studiu sau adeverinţa care atestă nivelul studiilor
- adeverinţă medicală (clinic sănătos)
Pentru a participa la un curs de formare profesională autorizat de către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), fiecare candidat trebuie să depună un dosar de înscriere care să conțină o serie de documente obligatorii. Acestea sunt necesare pentru verificarea eligibilității participanților și pentru întocmirea dosarului personal ce stă la baza participării la curs și, ulterior, a eliberării certificatelor de absolvire recunoscute la nivel național.
Lista documentelor necesare:
Copie act de identitate (CI/Buletin)
Este necesară pentru a confirma identitatea participantului și cetățenia.
Cartea de identitate trebuie să fie valabilă la momentul înscrierii.
Copie certificat de naștere
Acest document este utilizat pentru verificarea corectă a numelui complet, a datei și locului nașterii.
Copie certificat de căsătorie (dacă este cazul)
Este solicitat în situațiile în care numele actual al participantului diferă de cel din certificatul de naștere sau din actele de studii, pentru a corela și confirma identitatea.
Copie după ultima diplomă de studii sau adeverință care atestă nivelul de învățământ finalizat
Este un document esențial pentru stabilirea eligibilității la curs, deoarece fiecare program de formare are un nivel minim de studii necesar (ex. 8 clase, liceu etc.).
În lipsa diplomei, poate fi acceptată o adeverință eliberată de unitatea de învățământ care confirmă nivelul de studii absolvit.
Adeverință medicală (cu mențiunea “clinic sănătos” sau apt pentru muncă)
Această adeverință este necesară pentru a demonstra că participantul este apt din punct de vedere medical să urmeze cursul și, ulterior, să exercite ocupația pentru care se formează.
Se eliberează de medicul de familie sau, în unele cazuri, de medicul de medicina muncii.
Important:
Toate copiile trebuie să fie lizibile și, în funcție de cerințele furnizorului de formare, pot fi solicitate însoțite de originalele pentru conformitate în momentul depunerii dosarului.
Furnizorii de formare pot avea cerințe suplimentare, în funcție de specificul cursului (de exemplu: aviz psihologic, copie permis auto, cazier judiciar etc.), mai ales în cazul calificărilor din domenii sensibile (securitate, sănătate, educație etc.).
Depunerea dosarului
Dosarul de înscriere poate fi depus fizic, la sediul furnizorului de formare, sau transmis online, acolo unde instituția permite acest lucru, urmând ca actele în original să fie prezentate ulterior pentru validare. Este important ca înscrierea să fie făcută înainte de începerea cursului, în perioada anunțată de organizator.